Eszter in DC

Eszter in DC

Egy spanyol nevű pasas

2015. október 02. - Szerelmem, Budapest

Közép-európai ember lánya kisebbféle sokkot kap, amikor reggel arra ébred, hogy  az elektronikus postafiókjában egy 'Maradjon biztonságban a hurrikán alatt' targyú levél landolt.

Az úr neve Joaquin, jelenleg a Bahamák körül garázdálkodik, de körülbelül 210 km/óra sebességgel közeledik az USA partjai felé. A hírek szerint a legrosszabb dolog, ami Washingtonban történhet, hogy rengeteg eső esik, kiárad a Potomac (amitől viszonylag messze lakom) és felerősödik a szél. (Szél most is fúj, eső most is esik, egyébként.) De hangsúlyozzák, hogy ez a legrosszabb eset, és most úgy látszik, kelet felé halad, így elkerüli a kontinenst.

Azért a biztonság kedvéért feliratkoztam a katasztrófavédelem híreire (sms-ben küldik a tájékoztatást, ha probléma van), holnap pedig szerzek gyertyát és telepakolom a hűtőt.

Aggodalomra tehát nincs ok, de ez jó alkalom, hogy feltegyük a kérdést: miért Joaquin? 1953 óta a Nemzeti Hurrikán Központ adja a neveket, a Meteorológiai Világszervezet nemzetközi bizottsága által összeállított listából, szépen sorban. 6 lista van, ezeket váltogatják évente, tehát hatévente ugyanaz a lista jön. Csak akkor cserélnek le egy nevet, ha egy hurrikán annyira nagy károkat okozott, hogy a jövőben nem lenne célszerű ugyanazt a nevet újra használni. Ilyenkor a nevet "nyugdíjba küldik".

Jellemző, hogy a Nemzeti Hurrikán Központ honlapján a Gyakran Ismételt Kérdések között feltűnik ez is: "Lehetne, hogy hurrikánt nevezzenek el rólam?" A fenti mechanizmus miatt a válasz sajnos nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterindc.blog.hu/api/trackback/id/tr317879280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása