Philadelphiában természetesen sokkal komolyabb és fontosabb élmények is értek a táplálkozásnál, de most csak erről van időm egyelőre írni.
A móka mellett azért is járok konditerembe, hogy ellensúlyozzam azt az elképesztő mennyiségű kalóriát, ami itt elkerülhetetlenül bekerül az ember szervezetébe (értsd: ha a lehető legteljesebb kulturális élmény elérése érdekében mindent ki akar próbálni, mint én). Philadelphiában két kötelező kör van: a cheesesteak és a cheesecake.
A cheesesteak tulajdonképpen egy szendvics, ami szigorúan fehér kifliből készül, ezt töltik meg sütőlapon átsütött darálthús és hagyma keverékével, amire a betöltés előtt sajtlapokat olvasztanak. Erre aztán jöhet még egy kis hagymaszósz, ketchup, mustár, só, bors, majonéz.
Sajttortát otthon is eszünk, de az itteni méretre legalább a duplája, édesebb és töményebb. Egyébként az USA-ban többféle formában készítik, a new yorki a legismertebb, de van a pennsylvaniai holland, a chicagói, a farmer, a vidéki, és persze a philadelphiai. Jaj, lehet, hogy nem is ez utóbbit sikerült eltalálnom?